Ingrediente:

  • 400 g costiță de miel cu os
  • 50 g slănină afumată
  • 200 g cartofi fierți în coajă
  • 50 g mazăre
  • 2 căței usturoi
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei verde
  • 1 roșie
  • 1 fir cimbrișor
  • 10 g unt
  • Sare, piper

Mod de preparare:

Condimentăm costița de miel cu piper și o prăjim pe toate părțile în puțin ulei. O punem pe o tavă termorezistentă, punem deasupra un fir de cimbrișor, unt și o punem deoparte până preparăm sosul brașovean.

În tigaia în care am prăjit mielul punem slănina și prăjim până rămâne doar șoricul. Scoatem șoricul din tigaie și adăugăm ceapa tocată mărunt și ardeiul tăiat cubulețe. Lăsăm un pic să se prăjească, după care adăugăm roșia fără piele și usturoiul zdrobit. Condimentăm cu sare și piper și dacă e necesar, treptat adăugăm apă. Amestecăm din când în când și îl lăsăm să fiarbă apr. 10 minute. Turnăm compoziția într-un blender și mixăm. Sosul îl trecem printr-o strecurătoare, ca să fie mai fin. Dacă ni se pare că sosul este prea subțire, îl punem înapoi la fiert până se condensează un pic.

Punem mazărea în apă clocotită și fierbem pentru apr. 2 minute, după care îl punem în apă foarte rece. Cartofii fierți îi tăiem cubulețe împreună cu coaja și îi prăjim în ulei încins până prind o culoare aurie frumoasă.

Mielul pe care l-am pregătit mai devreme îl așezăm în cuptorul preîncălzit și îl prăjim la 200 grade Celsius pentru 12 minute, după care îl odihnim pentru 5 minute.

Amestecăm cartofii cu mazărea și un pic de sos, după care îi punem pe o farfurie. Tăiem carnea de-a lungul oaselor, punem bucățile lângă legume, adăugăm mai mult sos și condimentăm carnea cu sare.